آهنگساز :
شخصی است که آثار موسیقی را تألیف مینماید. آهنگساز در حقیقت نویسندهٔ موسیقی است که با احاطهٔ کامل به علم موسیقی ایدههای فکری خود را در قالب موسیقی به رشتهٔ تحریر درمیآورد. آهنگسازی این نیست که شخص ملودی بسازد یا تنها در صورتی که قطعهای موسیقایی ساخت وی لقب آهنگساز را به خود نسبت دهد؛ بلکه آهنگساز مانند هر حرفهٔ علمی دیگر میبایست در مراکز آموزش علمی موسیقی در رشته آهنگسازی تحصیل یا میبایست از علوم مختلف موسیقی از جمله رهبری ارکستر، سازشناسی، سازبندی، هارمونی، پُلیفونی، کنتراپوئن و… که لازمهٔ کار آهنگسازی است برخوردار باشد.
فردی که تنها ملودی میسازد و آن را به شخص دیگری برای سازبندی میسپارد، آهنگساز بهشمار نمیآید و نغمهپرداز یا نواساز است. اما اگر کسی دیگر مقولات آهنگسازی یعنی ملودی، هارمونی و سازبندی را با هم پیش ببرد یک آهنگساز به شمار میرود.[۱]
هر آهنگساز میبایست یک ساز را به خوبی بنوازد. در حقیقت در دنیای موسیقی به دلیل نیاز به دانش زیاد و گستردگی کار آهنگساز، از وی به عنوان دانشنامهٔ موسیقی نام میبرند. آهنگساز باید به ساز مادر یعنی پیانو احاطه کامل داشته باشد.
تنظیم و تنظیم کننده :
(به انگلیسی: Arrangment به معنای آرایش/چینش) در موسیقی به مرحله بعد از آهنگسازی گفته میشود که طی آن چیدمان سازها، جملهبندی اثر و لحن نتها بر پایه قوانین کنترپوئن وهارمونی مشخص میشود.[۱]
تنظیمکننده که یک قطعه را برای سازهای مختلف مینویسد، باید با قابلیتهای سازهای گوناگون بهخوبی آشنا باشد.
ناظر ضبط موسیقی:
شخصی است که مراحل مختلف ضبط و میکس آثار موسیقی با هدایت و نظر او انجام میشود. ناظر ضبط موسیقی حتماً باید موسیقیدان باشد. معمولاً از ابتدای ضبط یک اثر موسیقی در استودیو ضبط، ناضر ضبط حضور داشته و بر نحوه ضبط آن اثر نظارت دارد. ناظر ضبط معمولاً از بین نوازندگان حرفهای، رهبران ارکستر، یا آهنگسازان انتخاب میشود. گاهی آهنگساز یک قطعه موسیقی در نقش ناظر ضبط عمل کرده و اثر خود را نظارت و ضبط میکند. در ضبط بیشتر آثار موسیقی، آهنگساز یا تنظیم کننده در کنار ناظر ضبط، رهبر ارکستر و صدابردار در استودیو حضور دارد.
وظایف ناظر ضبط موسیقی در استودیو
ناظر ضبط موسیقی یکی از عوامل تأثیر گذار و مهم تولید یک اثر موسیقی است که از شروع ضبط موسیقی در استودیو حضور داشته و وظایف زیر را انجام میدهد:
- نظارت بر کوک دقیق سازها
- نظارت بر نحوه قرار گرفتن میکروفون برای هر ساز
- صدادهی مناسب هر ساز
- درست و دقیق اجرا شدن نتهای موسیقی در هر ساز
- ضبط بهترین برداشت از اجرای سازها
- راهنمایی دادن به نوازندگان برای اجرای بهتر و دقیق تر نت موسیقی احساس، کوک ساز، سرعت موسیقی و …
- نظارت بر نحوه اجرای خواننده در آثار موسیقی باکلام
- نظارت بر اجرای درست و دقیق شعر توسط خواننده در آثار موسیقی باکلام
- راهنمایی دادن به خواننده برای اجرای بهتر و دقیق تر تلفظ کلمهها، احساس، کوک صدا، سرعت موسیقی و … در آثار باکلام موسیقی
- نظارت بر میکس موسیقی در پایان مراحل ضبط
آمیختن صدا MIX:
در ضبط و نشر آواها به فرایندی گفته میشود که چندین صدا و آوای ضبطشدهٔ گوناگون؛ در یک یا چند کانال (رایجش دو کانال یا همان استریومیباشد) ادغام میشود.
آمیختن آواها معمولاً در استودیوهای ضبط به عنوان بخشی از ساخت یک آلبوم انجام میشود. این کار را مهندس آمیختن صدا انجام میدهد؛ گرچهتهیهکننده موسیقی و هر هنرمندی که قادر به آمیختن صداها باشد میتواند انجامش دهد. این فرایند معمولاً به دنبال ضبط آواها و صداهای مختلف انجام میشود.
بعد از این مرحله مهندس مسترینگ مراحل نهایی را برای تولید محصول به صورت لوح فشرده یا سایر انجام میدهد.
مسترینگ صدا :
(به انگلیسی: Audio mastering) یک مرحلهٔ پستولید در صنعت موسیقی است. فرآیندی که در آن به آمادهکردن و انتقال صدای ضبط شده از یک منبع شامل میکس نهایی به یک وسیله ذخیرهسازی میپردازند و یک منبع اصلی بوجود میآورند تا بتوانند از روی آن تهیه و تکثیر نسخههای کپی را انجام بدهند. امروزه استفاده از نوع مسترهای دیجیتالی مرسومتر است، اما هنوز هم برخی مهندسین صدا از نوع مسترینگ آنالوگ در صنعت ساخت استفاده میکنند.[۱] مسترینگ در واقع اصلاح اشکالات شنیداری آهنگ و همچنین رساندن کیفیت کار به حداکثر ممکن است به نحوی که محصول نهایی در گستره وسیع و متنوعی از سیستم های پخش از تلفن همراه گرفته تا داخل اتومبیل، یکپارچگی و کیفیت خود را حفظ نماید. مسترینگ را میتوان مرحله کنترل کیفی و همچنین دقیقترین و تخصصیترین مرحله در فرایند تولید یک مجموعه (آلبوم) موسیقی دانست. اهمیت این مرحله به میزانی بالاست که در کشورهای با صنعت موسیقی پیشرفته، مراکزی صرفا جهت مستر کردن آثار موسیقی دایر شده است. در این نقاط جهان مهندسی مسترینگ تخصصی مجزا در مشاغل مربوط تولید موسیقی است.[۲]
مهندسی صدا :
(به انگلیسی: Audio engineering) یک حرفه کاملاً تخصصی و علمی است که با تجهیزات و ابزارهای لازم جهت ضبط ،ویرایش ، میکس ، مسترینگ و باز تولید صدا سر و کار دارد.[۱]
در ایران این رشته فقط در دانشکده صدا و سیما ارائه می شود درحالیکه این رشتهٔ دانشگاهی در اروپا و آمریکا به دو شاخهٔ مستقل مهندسی صدا(بهانگلیسی: audio engineering) و مهندسی صوت(به انگلیسی: acoustic engineering) تقسیم میشود.
مهندسی صدا، رشته ایست که به استفاده و طراحی تجهیزات فنی مرتبط با ضبط و پخش صدا و موسیقی می پردازد.
این رشته را می توان یک علم میان رشته دانست چرا که شاخههایی از الکترونیک، فیزیک آکوستیک، موسیقی را شامل میشود.
منبع : ویکی پدیا فارسی